SREBRENICA-POTOCARI,
De massabegrafenissen op 11 juli in Potocari, bij Srebrenica.
Een beeldverslag
Tijdens de oorlog op de Balkan, die in 1992 uitbarstte, werd namens de Verenigde Naties de Nederlandse vredesmacht Dutchbat in 1994 naar de tot “Safe aerea” uitgeroepen Bosnische enclave Srebrenica gestuurd met de opdracht om de bevolking te beschermen.
Op 11 juli 1995 werd de enclave zonder tegenstand van Dutchbat omsingeld en onder de voet gelopen door het Servische leger van generaal Mladic en droeg Dutchbat de bevolking over aan de Serviёrs. Het gevolg was de moord op 8.000-10.000 mensen.
Elk jaar, op 11 juli, vindt de begrafenis plaats van honderden geïdentificeerde slachtoffers die werden opgegraven uit massagraven waarmee de aarde rond de voormalige enclave Srebrenica bezaaid is.
Voor mij als burger van een land dat niets deed om deze genocide te voorkomen, is dat een wetenschap om gek van te worden. Diepe, diepe schaamte. Ik ga niet vrijuit: Nederland was ook in mijn naam aanwezig in Srebrenica. Ervan weten verplicht: ik ben medeverantwoordelijk! Maar wat kan ik doen? Het minste is: getuigen van het drama van de doden en van de overlevenden... erbij zijn als op het grafveld van Potocari tegenover de voormalige Dutchbat-basis jaarlijks op 11 juli de tienduizenden nabestaanden hun doden begraven, hun vader, hun man, hun kind. Het verdriet is peilloos, stil en wanhopig. Met schaamte richt ik mijn lens op dit gebeuren dat afgesloten lijkt van de rest van de wereld, en waarvan ik voor even deelgenoot ben. Wat zich hier jaar na jaar afspeelt, de nasleep van dit drama moet gezien en geweten worden! Beelden zeggen soms zoveel meer dan woorden...
Hun verhaal, mijn verhaal, het verhaal van de grootste genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog en van de nasleep daarvan. Het gaat ons allen aan.
“Het gebeurde onder de vlag van Nederland en de Vereningde Naties. Wij zijn verraden!”
SREBRENICA-POTOCARI (2009) bestaat uit een serie van 40 panelen met fotomontages. Formaat: 75 x 60 cm. Exposities, o.a.: Verzetsmuseum Amsterdam, Herinneringskamp Westerbork, Noyes Museum of Modern Art, Stockton VS. Prodemos, Den Haag.
Copyright fotomontages: Jehanne van Woerkom Info exposities: jwoerkom@xs4all.nl Powered by Kleurdomein Copyright 2014. All Rights Reserved