JEHANNE VAN WOERKOM

 

Opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten, Tilburg.

 

Na de moord op de vier IKON-journalisten in El Salvador op 17 maart 1982, politiek-maatschappelijk actief om de bevrijdingsbewegingen van de toen dictatoriaal geregeerde landen van Latijnsamerika een gezicht te geven in de vorm van beeldverhalen over “een geschiedenis van moord, roof en uitbuiting, die begon met Columbus en voortgaat tot in onze dagen.” (Eduardo Galeano)

Lid van het (inmiddels opgeheven) El Salvador Komitee Amsterdam.

Waarnemer bij de presidentsverkiezingen in El Salvador in 1993.

 

Van 1993 tot 2004 leidster van de crèche van Asielzoekerscentrum Crailo. Een serie portretten van gevluchte kinderen: De Kinderen van Crailo. Publicatie van twee boeken met verhalen van en over de kinderen: Pleisters Plakken en Kinderen op de vlucht.

 

Na de val van de Bosnische enclave Srebrenica op 11 juli 1995 onder ogen van de Nederlandse vredesmacht Dutchbat waarbij 8.000 tot 10.000 mensen werden vermoord, deelname aan de massabegrafenissen van de opgegraven en geïdentificeerde slachtoffers, jaarlijks op 11 juli op de begraafplaats van Srebrenica, Potocari. Weerslag daarvan in het beeldverslag Srebrenica-Potocari.

Een mobiel Srebrenica-monument werd in 2000 vervaardigd in opdracht van het Politiek Comité Stari Most ten behoeve van de jaarlijkse Nationale Srebrenica-herdenking op 11 juli op Het Plein in Den Haag.

Het boek over de nasleep van de val van Srebrenica: God Huilt ontving een award “Best Books 2005”. In 2010 verscheen Srebrenica-document voor Edis.

In 2010 gastdocent in de VS aan de faculteit voor Holocaust- en Genocidestudies van de

Stockton-University, New Jersey. Expositie Srebrenica-fotomontages in het Museum voor Moderne Kunst in Stockton.

 

Vanaf 2010 betrokken bij de beweging van de Spaanse Memoria Histórica: de zoektocht van slachtoffers en familieleden naar de rond 150.000 vermisten van de Franco-dictatuur en hun strijd om waarheid, gerechtigheid en genoegdoening. Het beeldverslag Memoria Histórica, de bittere erfenis van de Franco-dictatuur, geeft een beeld van het tot op heden in stilte gehulde, dramatische verleden en heden van Spanje.

 

Jehanne van Woerkom is lid van het expert team van het Institute For Research of Genocide Canada (Ottawa), van het Politiek Comité voor recht en vrede op de Balkan Stari Most en van het Plataforma por la Comisión de la Verdad, Spanje.

Copyright fotomontages: Jehanne van Woerkom                                               Info exposities: jwoerkom@xs4all.nl                                               Powered by Kleurdomein Copyright 2014. All Rights Reserved